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CHAPTER R-8.2 REG 4
The Regional Health Services Act

Title
1  These regulations may be cited as The Attending Health Professionals Regulations.

Interpretation
2  In these regulations:

(a)  “Act” means The Provincial Health Authority Act ;
(b)  “attend” means:

(i)  in relation to a physician, to have the principal responsibility for the 
health care needs of a person admitted to a facility as an in-patient or 
registered as an out-patient of a facility; and
(ii)  in relation to a health professional other than a physician, to  
have the principal responsibility for the health care needs described  
in clause 7(2)(b), clause 7(3)(b), subsection 8(2), clause 8.1(2)(c), clause 9(1)(b), 
clause 9(2)(b) or clause 9.1(c) as the case may be;

(c)  “board” means:
(i)  the provincial health authority; or
(ii)  the board of directors of a health care organization that operates a 
facility to which these regulations apply;

(d)  “chiropractor” means a chiropractor who is entitled to practise 
chiropractic pursuant to The Chiropractic Act, 1994;
(e)  “dentist” means a dentist who is entitled to practise dentistry pursuant 
to The Dental Disciplines Act;
(f)  “health professional” means a chiropractor, a dentist, a midwife, a nurse 
practitioner, a physician or a physician assistant;
(f.1)  “midwife” means a midwife who is entitled to practise midwifery 
pursuant to The Midwifery Act;

(g)  “nurse practitioner” means a registered nurse who is entitled pursuant 
to The Registered Nurses Act, 1988 to practise in the nurse practitioner category;
(h)  “physician” means a duly qualified medical practitioner;
(h.1) “physician assistant” means a physician assistant as defined in 
The Medical Profession Act, 1981 who is practising under the supervisionof 
a physician as approved by the College of Physicians and Surgeons of 
Saskatchewan;
(i)  “privileges” means, in relation to a facility, the authority granted by a 
board to a physician, physician assistant, chiropractor, dentist, midwife or 
nurse practitioner to admit, register, diagnose, treat or discharge patients in 
that facility.

7 May 2004 cR-8.2 Reg 4 s2; 21 Sep 2007 SR 
82/2007 s3; 14 Jly 2023 SR 55/2023 s3.
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Application
3(1)  These regulations apply to all facilities operated by the provincial health 
authority or a health care organization other than the following facilities:

(a)  facilities designated as special-care homes pursuant to The Facility 
Designation Regulations;
(b)  facilities operated by a health care organization prescribed pursuant to 
clause (b) of the definition of ‘health care organization’ in section 1-2 of the 
Act that are established:

(i)  for the purpose of treating alcohol and drug abuse; or
(ii)  for the purpose of providing mental health services;

(c)  facilities operated by the provincial health authority that are established 
for the purpose of providing mental health services but do not accommodate 
in-patients.

(2)  If, in a facility operated by the provincial health authority, a portion of the 
facility is set aside for the purpose of providing mental health services but does not 
accommodate in-patients:

(a)  that portion of the facility is deemed to be a facility to which these 
regulations do not apply; and

(b)  those portions of the facility in which other health services are provided or in 
which in-patients are accommodated are deemed to be a separate facility to which 
these regulations apply.

14 Jly 2023 SR 55/2023 s4.

Scope of practice not affected
4  Nothing in these regulations authorizes a health professional to do any thing 
that is not authorized by the licence issued to the health professional pursuant to 
the applicable Act.

7 May 2004 cR-8.2 Reg 4 s4.

Prohibition against unauthorized persons
5  Except as provided in these regulations, no person shall:

(a)  admit a person to a facility as an in-patient;
(b)  cause a person to be registered as an out-patient of a facility;
(c)  attend, diagnose or treat a person admitted to a facility as an in-patient 
or registered as an out-patient of a facility; or
(d)  discharge a person admitted to a facility as an in-patient or registered as 
an out-patient of a facility.

7 May 2004 cR-8.2 Reg 4 s5.
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Physicians
6(1)  This section applies to physicians to whom privileges have been granted by 
a board with respect to a facility operated by the board.
(2)  A physician may, within the scope of his or her privileges, do any of the following:

(a)  admit a person to the facility as an in-patient;
(b)  cause a person to be registered as an out-patient of the facility;
(c)  attend, diagnose or treat a person admitted to the facility as an in-patient 
or registered as an out-patient of the facility;
(d)  discharge a person admitted to the facility as an in-patient or registered 
as an out-patient of the facility.

7 May 2004 cR-8.2 Reg 4 s6; 16 Sep 2011 SR 
62/2011 s3.

Dentists
7(1)  This section applies to dentists to whom privileges have been granted by a 
board with respect to a facility operated by the board.
(2)  A dentist may, within the scope of his or her privileges, do any of the following:

(a)  cause a person to be registered as an out-patient of the facility for the 
purpose of dental surgery or treatment;
(b)  attend, diagnose or treat a person registered as an out-patient of the 
facility for the purpose of dental surgery or treatment;
(c)  discharge an out-patient whom he or she is attending.

(3)  In addition to the authority conferred by subsection (2), a dentist who is 
registered and certified in oral and maxillofacial surgery by the College of Dental 
Surgeons of Saskatchewan may, within the scope of his or her privileges, do any 
of the following:

(a)  admit a person to the facility as an in-patient of the facility for the purpose 
of dental surgery or treatment;
(b)  attend, diagnose or treat a person admitted to the facility as an in-patient 
of the facility for the purpose of dental surgery or treatment;
(c)  discharge a person admitted to the facility as an in-patient of the facility 
for the purpose of dental surgery or treatment.

7 May 2004 cR-8.2 Reg 4 s7; 21 Sep 2007 SR 
82/2007 s4; 16 Sep 2011 SR 62/2011 s4.

Consolidated to July 14, 2023



6

ATTENDING HEALTH PROFESSIONALSR-8.2 REG 4

Chiropractors
8(1)  This section applies to chiropractors to whom privileges have been granted 
by a board with respect to a facility operated by the board.
(2)  A chiropractor may, within the scope of his or her privileges, do one or both of 
the following:

(a)  cause a person to be registered as an out-patient of the facility for the 
purpose of obtaining:

(i)  plain film radiographs of the person’s skeletal system; or
(ii)  ultrasound images of the person’s musculoskeletal system;

(b)  on the request of the person’s attending physician, attend, diagnose or 
treat a person admitted to the facility as an in-patient or registered as an 
out‑patient of the facility for the purpose of chiropractic treatment or services.

7 May 2004 cR-8.2 Reg 4 s8; 19 Jne 2009 SR 
58/2009 s3; 16 Sep 2011 SR 62/2011 s5.

Midwives
8.1(1)  This section applies to midwives to whom privileges have been granted by 
a board with respect to a facility operated by the board.
(2)  A midwife may, within the scope of his or her privileges, do any of the following:

(a)  admit a person to the facility as an in-patient for the purpose of midwifery 
care or services;
(b)  cause a person to be registered as an out-patient of the facility for the 
purpose of midwifery care or services;
(c)  attend, diagnose or treat a person admitted to the facility as an in-patient 
or registered as an out-patient of the facility for the purpose of midwifery care 
or services;
(d)  discharge a person admitted to the facility as an in-patient or registered 
as an out-patient of the facility for the purpose of midwifery care or services.

21 Sep 2007 SR 82/2007 s5; 16 Sep 2011 SR 
62/2011 s6.

Nurse practitioners
9(1)  A nurse practitioner who is employed by a board may, within the scope of his 
or her terms of employment, do any of the following:

(a)  cause a person to be registered as an out-patient of a facility operated 
by the board for the purpose of out-patient treatment or diagnostic services;
(b)  attend a person registered as an out-patient of a facility operated by the 
board for the purpose of diagnosis or treatment of common medical disorders; 
(c)  in collaboration with the attending physician, treat in-patients of a facility 
operated by the board;
(d)  discharge an out-patient whom he or she is attending.

Consolidated to July 14, 2023
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(2)  A nurse practitioner who is not employed by a board but who has been granted 
privileges by a board may, within the scope of his or her privileges, do any of the
following:

(a)  cause a person to be registered as an out-patient of a facility operated 
by the board for the purpose of out-patient treatment or diagnostic services;
(b)  attend a person registered as an out-patient of a facility operated by the 
board for the purpose of diagnosis or treatment of common medical disorders;
(c)  in collaboration with the attending physician, treat in-patients of a facility 
operated by the board;
(d)  discharge an out-patient whom he or she is attending.

7 May 2004 cR-8.2 Reg 4 s9; 21 Sep 2007 SR
82/2007 s6; 19 Jne 2009 SR 58/2009 s4.

Physician assistants
9.1(1)  This section applies to physician assistants to whom privileges have been 
granted by a board with respect to a facility operated by the board.
(2)  A physician assistant may, within the scope of his or her privileges, do any of 
the following:

(a)  provide care and treatment as a physician assistant pursuant to The 
Medical Profession Act, 1981 and in accordance with the scope of practice of 
the supervising physician;
(b)  cause a person to be registered as an out-patient of a facility operated 
by the board for the purpose of out-patient treatment or diagnostic services;
(c)  attend a person registered as an out-patient of a facility operated by the 
board for the purpose of diagnosis or treatment of common medical disorders;
(d)  in collaboration with the attending physician, treat in-patients of a facility 
operated by the board;
(e)  discharge an out-patient whom the physician assistant is attending.

14 Jly 2023 SR 55/2023 s5.

Referral of diagnostic imaging examinations
10  A board shall ensure that:

(a)  any diagnostic imaging examination of a patient performed within a 
facility operated by the board is referred by a health professional, for the 
purpose of reviewing, interpreting and making a written report respecting 
the examination, to:

(i)  a radiologist;
(ii)  a physician whose practice is restricted to radiology and who:

(A)  is eligible for certification by the Royal College of Physicians 
and Surgeons of Canada in diagnostic radiology;
(B)  was practising in radiology before June 1, 2001; or
(C)  has been granted a minister’s permit to practise radiology 
pursuant to subsection 30(3) of The Medical Profession Act, 1981;

Consolidated to July 14, 2023
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(iii)  a physician who has qualifications recognized by the College of 
Physicians and Surgeons of Saskatchewan in a specialty that includes 
the interpretation of diagnostic imaging examinations as an accepted 
function of the specialty; or
(iv)  in relation to a specific type of diagnostic imaging examination, a 
physician who has qualifications recognized by the College of Physicians 
and Surgeons of Saskatchewan for the interpretation of that type of 
diagnostic imaging examination; and

(b)  a written report received pursuant to clause (a) is placed on the health 
record of the patient to whom it relates.

7 May 2004 cR-8.2 Reg 4 s10.

Coming into force
11  These regulations come into force on the day on which they are filed with the 
Registrar of Regulations.

7 May 2004 cR-8.2 Reg 4 s11.
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